A Series of Workshops on Climate Smart Value Chain for Selected Agricultural Products in Upper Egypt

Within the framework of the  International Fund for Agricultural Development (IFAD) project Sustainable Agriculture Investments and Livelihoods (Sail), the Centre for Environment and Development for the Arab Region and Europe (CEDARE) is co-organizing with the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) Egypt Office, a series of workshops on Climate Smart Value Chain for Selected Agricultural Products in Upper Egypt.

Based on the findings of the initial SAIL project, and the lessons learned from the Farmer Field School activities, CEDARE and FAO are undertaking a detailed analysis of select climate-smart agri-food value chains in Upper Egypt, focusing on three governorates (Beni Suef, El Menia, and Aswan). The four selected value chains are tomato, pepper, sugarcane, and aromatic & medicinal plants. The study will develop resilient, inclusive, and sustainable value chain production models for the selected crops in Upper Egypt, as well as economic feasibility and financial investment options and systems for small investors to establish sustainable value chains.

The workshops are being organised in the Upper Egyptian cities of Beni Suef and El Menia, from 16 to 20 September 2023. Facilitated by experts from FAO, CEDARE, and the Cairo Center for Development Benchmarking (CDB), the workshops will be attended by representatives of the main value chain actors, including, but not limited to, farmers, producers, pesticide and fertilizer dealers, as well as experts in the different post-harvest elements, including cooling, processing, and export. Participants will discuss, deliberate, and analyse the ongoing traditional practices for all elements of the value chains against those proposed as selected climate-smart practices; assessing, documenting, and recommending the most sustainable and relevant practices for the selected crops.

في إطار مشروع الصندوق الدولي للتنمية الزراعية (إيفاد) للاستثمارات الزراعية المستدامة وسبل العيش “سيل” (SAIL)، ينظم مركز البيئة والتنمية للإقليم العربي وأوروبا (سيداري)، بالاشتراك مع مكتب منظمة الأغذية والزراعة للأمم المتحدة (الفاو) في مصر، سلسلة من ورش عمل حول سلسلة القيمة الذكية مناخيا لمنتجات زراعية مختارة في صعيد مصر.

واستنادا إلى نتائج مشروع “سيل” SAIL الأولي، والدروس المستفادة من أنشطة مدارس المزارعين الحقلية، يقوم سيداري مع الفاو تحليلا مفصلا لسلاسل قيمة غذائية زراعية ذكية مناخيا في صعيد مصر، مع التركيز على ثلاث محافظات (بني سويف والمنيا وأسوان). سلاسل القيمة الأربعة المختارة هي لمحاصيل الطماطم، والفلفل، وقصب السكر، والنباتات الطبية والعطرية. ستطور الدراسة نماذج إنتاج سلسلة قيمة مرنة وشاملة ومستدامة للمحاصيل المختارة في صعيد مصر، بالإضافة إلى خيارات وأنظمة الجدوى الاقتصادية والاستثمار المالي لصغار المستثمرين لإنشاء سلاسل قيمة مستدامة.

يتم تنظيم ورش العمل في مدينتي بني سويف والمنيا في صعيد مصر، في الفترة من 16 إلى 20 سبتمبر 2023. وسيحضر ورش العمل، التي يديرها خبراء من الفاو وسيداري ومركز القاهرة لقياسات التنمية، ممثلون عن الجهات الفاعلة الرئيسية في سلسلة القيمة، بما في ذلك، على سبيل المثال لا الحصر، المزارعين، والمنتجين، وتجار المبيدات والأسمدة، فضلا عن خبراء في مختلف عناصر ما بعد الحصاد، بما في ذلك التبريد، والمعالجة، والتصدير. سيقوم المشاركون بمناقشة وتداول وتحليل الممارسات التقليدية الجارية لجميع عناصر سلاسل القيمة مقابل تلك المقترحة كمبادرات مختارة ذكية مناخيا؛ وتقييم وتوثيق والتوصية بالممارسات الأكثر استدامة وذات الصلة للمحاصيل المختارة.